Erzsébet-kenyér osztás a Szent László plébánián

Hétfőn, november 19-én az Egyház Árpád-házi Szent Erzsébetre, a szegényeket támogató, bennük Krisztust szolgáló szentre emlékezik. Ennek az emlékezésnek, ünneplésnek részeként az ország plébániáin idén is megáldásra és kiosztásra kerültek az Erzsébet-kenyerek. Nem volt ez máshogy nálunk sem, így a november 18-i a vasárnapi misék végén a Szent László plébánián Medvegy János atya áldotta meg az összesen ötszáz kenyeret, melyeket plébániánk Caritas csoportja osztott szét a mise után.

A Katolikus Egyház ezzel a gesztussal arra hívja fel a figyelmet, hogy a felebarátainkhoz, köztük különösen is a szegényekhez való szeretetteljes odafordulás a kereszténységünk elhagyhatatlan, lényegi eleme.

Ferenc pápa vasárnapi homíliájában felhívja rá a figyelmet:

„Nem azért élünk, hogy gyűjtögessünk: dicsőségünk az, hogy elhagyjuk a mulandót, és visszatartsuk a maradandót. Kérjük Isten segítségét, hogy az olvasmányban bemutatott egyházhoz hasonlítsunk: mindig mozgásban van, ért az elhagyáshoz és hű a szolgálatban (...) Uram, tanítsd meg nekünk az elhagyás művészetét, hogy életünket a te életvezetésed szerint éljük: Isten felé és a felebarát felé fordulva.”

Bővebben...Bővebben...Bővebben...Bővebben...Bővebben...Bővebben...Bővebben...Bővebben...Bővebben...Bővebben...

2018-as Caritas zarándoklat

Plébániánk Caritas csoportja idén október hatodikán a Bélapátfalván található ősi apátsági templomhoz zarándokolt, ahol Medvegy János plébános atya elnöklésével Szentmisét ünnepeltünk. A liturgiát követően Szilvásváradon túrázott csoportunk.

Bővebben...Bővebben...Bővebben...Bővebben...Bővebben...

Fájdalmak útja a mezőkövesdi temetőben

Mióta az eszemet tudom, a temetői keresztút-járást mindig Nagypénteken, délután három órakor végeztük. Ettől már tavaly, és most is eltértünk. Az idén délelőtt 11 órakor jártuk végig a kereszthordozás útját, hogy utána délután 3 órakor a nagypénteki liturgián is részt vehessünk a templomban.

Bővebben...

Lelki felkészülésünk Húsvétra

A már hagyományosan szentmisével egybekötött lelkigyakorlatunkat március 23-25 között tartottuk templomunkban, melyet Dr. Dolhai Lajos atya vezetett. Róla azt kell tudni, hogy az Egri Hittudományi Főiskola rektora, a Szent István Akadémia, és a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagja, egyetemi tanár, számos nagyformátumú könyv, sok száz cikk szerzője, (és az én egykori kedves dogmatika professzorom is).

Bővebben...