Negyven éves templomunk lourdesi barlangja

December 8-án, a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása ünnepnapján, a roráté után meghitt kis ünnepség keretében emlékeztünk meg arról, hogy templomunk lourdesi barlangja pontosan negyven évvel ezelőtt lett felszentelve.

 

                Néhai Kovács Mátyás, aki 25 éven át volt egyházközségünk képviselő-testületének világi elnöke, „Kévébe gyűjtött kalászok” című könyvében leírta, hogy a régi barlang keményített zsákokból készült, amelyet 1977-ben lebontottak, s helyette ezt az újat építették, amelynek évfordulójáról ma megemlékeztünk.

 

                Ugyancsak 40 évvel ezelőtt lett felszentelve az a 20 m hosszú nagy szentolvasó (rózsafüzér), amely a barlang melletti falon van elhelyezve. Matyó népviseletbe öltözött asszonyok ezt szokták vinni a búcsúi körmeneteken. Kovács Mátyás azt is leírta könyvében, hogy 1977. augusztus 26-án a pálos szerzetesrend nagy ünnepén – Czestochowában – láttak ilyen óriás rózsafüzért, ami nagyon megtetszett nekik, s mikor hazajöttek a zarándoklatról nyomban nekiláttak, hogy nekünk is elkészítsenek egy ugyanilyet.

 

                Hálatelt szívvel emlékezünk Matyi bácsira, hogy könyvében oly sok mindent leírt, ami nekünk ma felbecsülhetetlen helytörténeti érték.

 

K. Dudás Mária